Makkaratestiä osa 1


Ensimmäiset makkarat on nyt sitten tehty. Tilasin lähikauppaan 10 metriä siansuolta (20e) ja ostin Stokkan Herkusta Hesasta 1,2 kg possun kassleria, 150g silavaa sekä 300g luomunaudan lapaa.
Kello näytti klo 13:00.

Ensin tein muut illan tarjoiltavat - pari baby back pork ribsiä (rub+kastike) maustumaan ja coleslawn.

Makkaran kaveriksi myös jotain "terveellistä".. Mangosalsaa.

6 tomaattia
1 mango
1 avocado
1 chili
1 limen mehu
1 shalottisipuli (tai kevätsipulia)
ruohosipulia nippu (tai kevätsipulin vartta)
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
(tuoretta korianteria)

Kuoritaan ensin tomaatit. Viillä tomaatin yläosaan ristinmuotoinen viillos. Nostele tomaatit kiehuvaan veteen. Odota että kuori alkaa irtoamaan ja nosta pois. Jäähdytä kylmässä vedessä. Irroita kuoret, jotka lähtee helposti nyt irti. Halkaise tomaatit ja poista siemenet. Lohko kuutioiksi.
Kuori mango ja kypsä avocado. Lohko hedelmät. Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Hienonna sipuli ja ruohosipuli. Sekoita kaikki keskenään. Purista sekaan 1 limen mehu sekä lorauta joukkoon oliiviöljyä. Suolaa ja mustaapippuria maun mukaan. Jos tykkäät tuoreesta korianterista niin pilko sitä reilusti myös joukkoon. Meillä siitä ei tykätä niin sitä ei tähän salsaan päätynyt.

Sitten varsinaiseen makkaraurakkaan...

Laita suolet likoomaan huoneenlämpöiseen veteen.. Pari tuntia saa olla.

Ensin tietenkin myllyn pesu ja kokoaminen. Lihan pitää olla kylmää joten ota se jääkaapista vasta ihan ennen jauhamista. Minulla on mylly jossa on 8-kokoinen terä, joka tuntui hyvältä karkeudelta. Lihat myllyn läpi. Kuten lopuksi myös silava.

Jaoin lihan niin että n. 800 g. possua ja puolet silavasta yhteen kulhoon.
Loput possusta sekä naudan lapa + loput silavasta toiseen kulhoon.

Mausteita saa laittaa reilusti.

Possusta halusin tehdä bratwursmaisia, vaaleita makkaroita. Mausteeksi taikinan sekaan laitoin:
1 ruokalusikallinen hienoa merisuolaa
3 teelusikallista valkoliekki valkosipulimurskaa
2 sipulia pilkottuna ihan pieneksi
2 teelusikallista valkopippuria
2 teelusikallista muskottipähkinää
1 ruokalusikallinen sinappijauhetta
1 teelusikallinen red chili flakes
1 persiljanippu pieneksi silputtuna

Sitten taikina tehosekoittimeen ja sekaan 15 jääpalan murska. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Kunnes rasva emalgoituu veteen. Sitten makkarasuppilo myllyyn ja taikina myllyn läpi suoleen. Se kävi helposti ja yksinkin sain ihan suht tasaista putkea aikaiseksi. Kun kaikki tavara oli suolessa, solmin päät kiinni ja pyörittelin sopivan pituiset makkarat. Makkarat pitää pyöritellä joka toinen toiseen suuntaan ja joka toinen toiseen, ettei ne aukea esikypsennettäessä.

Esikypsennyksen tein keittämällä makkaroita 20 minuuttia n. 80 asteisessa tummassa oluessa. Makkarat siis oli vielä kaikki tässä vaiheessä nakkimaisesti yhdessä pötkössä. Keittämisen aikana jotkut makkaroista alkoi turpoamaan. Suoleen oli jäänyt ilmaa. Puhkaisin suolen neulalla ettei kuori halkea. Keittämisen jälkeen, jäähdytä ne nopeasti (kylmä vesi). Leikkasin markkarat irti toisistaan vasta esikypsennyksen jälkeen.

Naudanliha/possu taikinasekoitteeseen laitoin sitten mausteeksi:
1 ruokalusikallisen hienoa merisuilaa
3 teelusikallista valkoliekki valkosipulimurskaa
2 sipulia pilkottuna ihan pieneksi
2 teelusikallista sinappijauhetta
3 ruokalusikallista Kansas City Rib Rub -mausteseosta
1 paketillisen murennettua Aurajuustoa

Sekoitin taikinan ja annoin odottaa pakastimessa sen aikaa kun tein noi possumakkarat.
Tätä taikinaa en käyttänyt tehosekoittimessa vaan survoin sen suoleen ihan sellaisenaan. Kuitenkin niin että taikina oli kylmää kun se suoleen sujahti. Esikypsennyksessä samat kuviot kuin edellä. Keitin tummassa oluessa.

Grillasin kaasugrillissä parilalla, kunnolla molemmin puolin.
Ja sit syötiin. Ahh. .Oli hyvää. Kannatti lopettaa ruoanlaitto klo 18:00 ja sen jälkeen nauttia pari olutta ja näitä herkkuja.

Näitä tehdään jatkossakin! Suosittelen!


Kommentit

  1. Talenettu! Voisitko selitä miksi taikinan on oltava kylmä? Mihin se vaikuttaa?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti