Uunissa haudutettua porsaankylkeä


Söin pari viikkoa sitten Tampereella pitkään haudutettua porsaankylkeä (paahtokylkeä) ja siitä jäi hampaankoloon kaivelemaan. Se oli niin mureaa ja hyvää. Kaivelin netistä erilaisia reseptejä vaikka huru-mykket. Löysin yhden Australiasta, jossa oli maukkaan oloinen marinadi.



Siispä Stokkan kautta kotiin. Sieltä mukaan pala possun kylkeä. Päätin myös jatkaa SAGA kokkauspaperin testaamista, sillä se ainakin varmistaa että liha hautuu paperin sisällä. Tämän lisäksi uuni+astiat pysyy myös puhtaana. Paperin voit korvata myös ruoanlaitto- tai leivinpaperilla.

Marinadi:
Reilu desi juoksevaa hunajaa
Vajaa desi paseerattua tomaattia
Puolidesiä soijakastiketta
Kaksi ruokalusikallista Hoi Sin kastiketta
Kolme valkosipulikynttä murskattuna
Kaksi teelusikallista hienoksi raastettua, tuoretta inkivääriä
Ruokalusikallinen oliiviöljyä
Reilu teelusikallinen chilijauhetta

Sekoita marinadin ainekset keskenään.

Leikkaa kylki (1 kg pala) kahdeksaan samankokoiseen palaan. Laita palat ilmatiiviiseen (minigrip) pussiin. Kaada marinadi päälle ja sekoita. Pussi on kätevä sillä sitä on helppo käännellä. Lihat jääkaappiin marinoitumaan vähintään kuudeksi tunniksi. Mielellään yli yön.


Lämmitä uuni. Tässä tuli sitten omat kokeilut mukaan. Alkuperäinen ohje paistoi palat kovalla lämmöllä (210 astetta), nopeasti (40-50 min). Sekin varmaan toimii, mutta itse halusin kokeilla hidasta kypsyttämistä. Joten uuni 135 astetta.

Nostelin lihat pois marinadista ja asettelin palat kokkauspaperin päälle. Jätin kastiketta reilusti lihoihin. Taittelin arkin reunat ja sidoin langalla paketin kiinni. Paketti ritilälle paistumaan. Arvelin että palat saa pöhistä uunissa vähintään sen 2,5 tuntia. Jätin varmuuden vuoksi vedellä täytetyn pellin paketin alle.. Jos jotain valuu läpi. Ja myös varmistaakseni että vesihöyry pitää kosteuden lihassa.

Lopun marinadin kaadoin pussista kattilaan ja keitin sitä reilun pari minuuttia. Kastiketta on tarkoitus käyttää palojen glaseeraukseen paistamisen loppuvaiheessa ja myös kastikkeeksi tarjoilun yhteydessä.

Reilun kahden tunnin päästä aukaisin paketin. Kaadoin paketin sisällä olleen paistinliemen ensin kuppiin. Uunin läpötilan nostin 200 asteeseen. Sivelin paloille keitettyä kastiketta ja palat hetkeksi uuniin glaseerautumaan. Reilu 10 minuuttia riittää.

Keitinliemi kattilaan, lopun marinadin joukkoon. Desi punaviiniä mukaan. Kastiketta saa keitellä kasaan reilun vartin ajan. En lisännyt muita mausteita.

Annokseen mukaan keitettyä jasmin-riisiä ja salaatinlehtiä. Voila. Taas piti odottaa muutama tunti että pääsi syömään. Kannattiko?


Tuomio eli verdict: Liha oli kyllä maukasta. Marinadi toimi loistavasti. Kypsää oli mutta olisi voinut olla ylikypsää. Ensi kerralla liha saa olla uunissa ainakin tunnin pidempään. Glaseeraus toi hyvin makua lihaan. Ensi kerralla paistan lihan myös kokonaisena, nyt leikkein ne jo siivuiksi ennen paistamista. Pohjalla oli paksu pala rasvaa vielä jäljellä. Sitä ei meillä syö kukaan joten ne olisi voinut kai leikellä pois jo ennen marinoimista, ainakin kun tein kypsentämisen tuon paperin sisällä.. Jes eli kyllä. Tehdään uudelleen.

Kommentit

  1. LIhat marnoitumassa. Katsotaan miten huomenna käy.
    -Lee-

    VastaaPoista

Lähetä kommentti