Ribs resepti - Kansas City Style



Baby Back Pork Ribs - Kansas City Style

Varaa esivalmistaluihin riittävästi aikaa. Ribsien kannattaa maustua jääkaapissa useampi tunti. Mutta eipä hätää. Aikahan kuluu rattoisasti kun varaa muutaman oluen kaveriksi.

Aloitetaan tietenkin ribseistä. Tarvitset maustamattomia ribsejä sen verran kun on syöjiä. Itse varaudun niin että naisille yksi kokonainen ja miehille kaksi. Tuolla määrällä on aina pärjätty. K-Markettien lihatiskit on yleensä aika varmoja ribs-paikkoja. Jos lihaa ei näy tiskissä niin kysy kuitenkin. PK-seudulla ainakin Iso Omenan Citymarketista niitä löytyi jostain takahuoneesta. Stokkan Herkussa ribsit on kesäaikaan ihan siinä lihatiskillä.


Valmistaminen alkaa kalvon poistamisella.

Kalvo on luupuolella ja ruokailuveitsellä saa sen kulmasta irti. Tartu kulmaan talouspaperilla ja vedä kalvo pois. Tämän jälkeen leikkaan ribsit puoliksi. Tässä yksi YouTube video kalvon poistamisesta:


Kansas City Rib Rub -mausteseos

Valmista Rib Rub -mausteseos. Tätä mausteseosta voi valmistaa isomman kasan kerralla ja säilöä sitä omassa huoneenlämmössä, ilmatiiviissä rasiassa.

Ainekset ovat:

1/2 kuppia ruskeaa sokeria (itse käytän tässä sellaista Iittalan Teema kahvikuppia)
1/4 kuppia paprikamaustetta
1 ruokalusikallinen mustaa pippuria
1 ruokalusikallinen suolaa
1 ruokalusikallinen sipulijauhetta
1 ruokalusikallinen valkosipulijauhetta
1 ruokalusikallinen chilijauhetta
1 teelusikallinen Cayenne pippuria

Sekoita ainekset keskenään.



Hiero mausteseos ribsien pintaan. Kunnolla ja reilusti. Tässä ei kannata nuukailla.



Paketti kiinni ja jääkaappiin maistumaan muutamaksi tunniksi. Pari-kolme tuntia olis aika hyvä.



Jack Daniels Rib Glaze

Tämän jälkeen keittelet sitten Glaze-kastikkeen. Kastike on sokeripohjainen ja sitä käytetään grillauksen loppuvaiheessa, antamaan ribseihin rapea pinta.


Ainekset:
1 kuppi Jack Daniels viskiä
1 kuppi ketsuppia
1/2 kuppia ruskeaa sokeria
1/4 kuppia etikkaa
1 ruokalusikallinen sitruunamehua
2 ruokalusikallista worchester-kastiketta
3 murskattua valkosipulinkynttä (3 teelusikallista valkoliekkiä)
1/2 teelusikallista dijon-sinappia
suolaa ja pippuria vajaa teelusikallinen


Sekoita ainekset kattilassa keskenään. Keitä seosta 20 minuttia. Jäähdytä seos. Säilytä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Ja jos et jaksanut lukea edellä ihan joka kohtaa, niin kertaan että tämä kastike on tarkoitettu ribsien grillaamisen loppuvaiheessa sokeroimaan ja rapeuttamaan ribsien pinta.

Ribsien esikypsennys


Kun ribsit ovat maustuneet jääkaapissa muutaman tunnin niin on niiden esikypsennyksen aika.

Laita ribsit 3 litran pakastepusseihin (1-2 palaa per pussi) ja ime pusseista ilmat pois. Solmi pussin suu tiiviisti.

Aseta pussit kiehuvaan veteen ja keitä ribsejä tunnin ajan. Itse virittelen pussien suut kattilan ulkopuolelle, kattilan ja kannen väliin.  Jossain ohjeessa opastetaan vain keittämään ribsit sellaisenaan, mutta silloinhan kaikki mausteet liukenevat keitinveteen. Ei me tässä mitään lihasoppaa keitellä.


Sitten onkin grillaamisen vuoro. Liha on jo kypsää joten grillaamisella saadaan väri ja glazella-pinta ribseihin. Itse suosin hiiligrilliä mutta toki kaasullakin voi grillata. Muutama minuutti puoleltaan riittää ja sitten siinä loppuvaiheessa siis sivellään tuo em. Glaze kastike pinnalle.

Lisäilen joskus myöhemmin kuvan siitä miltä lopputulos näyttää. 

Ribsien lisäkkeeksi Coleslaw-salaatti ja Oliivi-perunasalaatti.

Coleslaw-salaatin valmistan Pastanjauhantaa blogin reseptillä. Resepti löytyy täältä! 
Sellerinsiemeniä en ole vielä kaupasta löytänyt, joten niitä en ole salaattiin laittanut. Lisäksi sellainen huomio, että kaalia ei pidä raastaa vaan leikata se terävällä veitsellä. Raastaminen irroitaa kaalista nesteen ja salaatista tulee kuivaa. 

Jos haluaa pottua niin sitten tekee pottua, ihan siinä muodossa kuin itse tykkää. Kesällä tulee tehtyä Maku-lehdestä pongattua kylmää oliivi-perunasalaattia. 

* Vajaa kilo uusia perunoita, jotka keitetään ja jätetään hiukan raa-aksi. Kuutoi jäähtyneet perunat. 
* 3 kevätsipulia varsineen
* purkki paprikatäytteisiä oliiveja
* purkki kuutioitua fetajuustoa

Sekoita sipulit ja peruna sekaisin ja niiden sekaan majoneesikastike  (1 muna - 1 dl huoneenlämpöistä oliiviöljyä - 1 rkl dijonsinappi - 2 valkosipulin kynttä - suola - pippuri. Sekoita sauvasekoittimella muna, sinappi ja valkosipuli, lisää öljy ohuena nauhana, mausta suolalla ja pippurilla). Lopuksi päälle oliivit ja fetajuusto.  

Sitten on hiilarit masussa kohdallaan!

Kommentit